Där bredden är styrkan

Hem Där bredden är styrkan

Ett ställdon kan enklast förklaras som en stång som kan skjutas ut mer eller mindre ur det rör eller hylsa som omger stången. Antag att hylsan sitter fast, och om något har fästs i änden på stången kan det förflyttas något genom att stången skjuts ut eller dras in i hylsan.

Funktion

För att möjliggöra en förflyttning krävs någon form av kraft då stången inte kan röra sig utav sig självt. Lösningen är vanligtvis att i den ände där stången ej skjuts ut ur hylsan monteras en elmotor med en utväxling. Växeln behövs för att omvandla motorns roterande rörelse till en linjär rörelse, och dessa växlar finns vanligtvis i klassiska utförande som kulskruv eller trapetsskruv. Ställdonets prestanda bestäms i stort av kombinationen elmotor kontra växel. En svag elmotor med mycket hög utväxling kan ge ett ställdon med hög kraft, men det har då långsam ställhastighet. En annan grundparameter för ställdon är maximal last, oftast räknat i kg eller N, och förflyttningshastighet, oftast i m/s.

Ett exempel på stor kraft men långsam ställhastighet kan vara ställdonet i en tandläkarstol. Där är förflyttningshastigheten inte särskilt viktig. Om det tar 30 eller 35 sekunder för stolen att ändra läge spelar vanligen ingen roll. Om man däremot har ett ställdon på ett bagageband på en flygplats är både kraft och hastighet viktiga. Kommer det en tung väska som skall skjutas av bandet till en bagagevagn får inte ställdonet vara varken för svagt eller för långsamt.

Det finns en hel serie av ställdon för precisionsbruk, där slaglängden behöver ställas in mycket exakt och dessutom har man oftast krav på att de ställer in sig snabbt. Det här är ofta applikationer där det inte behövs så mycket kraft, men precision och repeterbarhet.

De elmotorer som används finns i ett antal olika utföranden, med AC eller DC, flera olika spänningar och för det mesta kan ett visst ställdon förses med olika motorer efter kundens val.

Ställdon används i en mängd varierande sammanhang. Förutom ovan nämnda områden brukas det inom flygindustrin. När ett roder ställs om är det ett ställdon som sköter det. Andra applikationer är löpandebandproduktion, där produkter skickas vidare på olika band, sjukhussängar, automatiska persienner bara för att nämna några till.

Leverantörer

När det gäller produkter som har många användningsområden finns det ett stort behov av anpassning av produkterna. Det kan till exempel vara en standardprodukt som behöver ha en något längre slaglängd eller en standardprodukt som kräver en annan spänning.

Det är sällan att en enda tillverkare har lösningen till samtliga anpassningar, vilket är anledningen till att vi har valt att samarbeta med flera mycket välkända tillverkare från Tyskland, Italien och Danmark, där varje tillverkare har sin specialisering.

Våra leverantörer är: 

  • ADE-Werk GmbH
  • MecVel OGNIBENE
  • DYNAX

Dessa företag är alla experter inom sina områden och besitter stor kompetens och erfarenhet, och med möjlighet att ta fram speciallösningar, även i begränsade serier.

Vår styrka på LITEX är att vi kan teknikområdet ställdon och vi har full insikt i våra leverantörers expertis och tillförlitlighet vad gäller att möta krav och kunna anpassa utifrån behov och önskemål.

Litex

Kontaktinformation

Litex AB
Sporregatan 25
213 77 Malmö
040-214 120

Kontakt

Önskar du komma i kontakt med oss är du välkommen att höra av dig via mail eller telefon.